Två saker på senaste

bild 5Bokpaket på posten! Två mäktiga böcker av Karin Johannisson; har svårt att formulera mig kring henne pga imponerad till stumhet. Läste Den sårade divan i slutet av förra året ungefär i samma veva som hon sorgligt nog gick bort. Den gjorde stort intryck på mig, kom åt mig känslomässigt och väckte också en del ilska över sakers tillstånd. Typ som att ännu en gång påminnas om att kvinnor alltid fått leva efter andra villkor än män. Hur de förnedrats, förminskats, omyndigförklarats, plågats, straffats och utsatts för såväl fysiska som rättsliga övergrepp på grund av sitt kön. Och hur kvinnors känslor har använts och fortfarande i allra högsta grad används för att spela ut och avfärda oss. Men Karin J kan verkligen ge upprättelse, berätta utifrån patienten kvinnan, och visa en bredare nyanserad bild av hennes psykiska tillstånd. Analysera och härleda beteenden och känslor till en kulturell kontext som fan inte är frisk alla gånger. Men det är svårare än att sätta stämpeln ”galen” i en patientjournal. Önskar mig fler människor som hon! Läste ut Melankoliska rum idag och efter dessa två böcker har jag definitivt insett att gränsen mellan vem som är frisk och sjuk är minst sagt flytande och att begreppet normalitet i skrämmande stor utsträckning styr samhället med järnhand.

bild 3Börjat keramikkurs igen på ABF! Ska göra krukor och harar och sånt. Bäst att använda både huvudet och händerna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *