Att vilja ha mindre (del två om konsumtion)

bild (1)
På bilden: Arvid målar köksfönster

Hej från mig som har funderat en del. Jag skrev ju tidigare ett inlägg om konsumtion i största allmänhet här, där jag lovade en uppföljning med mer fokus på hur jag hanterar tankarna kring konsumtion mer praktiskt. Eller snarare är det väl så att jag försökt att ha så lite som möjligt att hantera och därav minskat ner min konsumtion och fått den att harmoniera mer med mig själv som person. Och det känns så fett! Just därför vill jag skriva om det. Jag tycker att ämnet ofta känns så laddat att prata om (på flera sätt liknar det veganism) eftersom det lätt slutar med att jag slätar över åsikter och tankar för att inte sprida dåligt samvete till andra. Men för mig handlar det inte om att visa sig duktig eller vara perfekt; konsumtionsdiskussionen behöver nyanseras eftersom den handlar om inte bara miljö- och rättvisefrågor utan också våra egna små psyken och relationen till vår omgivning.

Jag har strävat efter ett övergripande hållbarhetstänk ganska länge och först nu börjar det landa. Jag har märkt att det gett positiva effekter på mitt mående i form av minskat dåligt samvete, bättre användande av min tid samt mer känslor av mening. Jag shoppar sällan numera, alltså som en sysselsättning eller aktivitet, utan är mer förberedd om jag ska köpa något. Det gör att ganska lite tid går åt till att fysiskt vara i affärer men också till att ta beslut kring och tänka på nya köp. Jag har prioriterat om i min ordning. Genom att köpa mindre får jag mer pengar jag kan lägga på rätt saker, dem jag verkligen bryr mig om. Mindre pengar till kläder och prylar, mer till mat, kultur och utflykter. Men huvudfaktorn har varit att köpa mindre. Det har gett mig en inre lättnad som jag vill hålla fast vid.

Trots att jag känner mig väldigt övertygad om vad jag tänker kring konsumtion så ekar det i mitt huvud; att jag är sträng och lite späkig och inte kan unna mig (f ö mitt hatbegrepp, kan skriva en hel bok om det). Känner mig också som en moraltant  som ska ge andra dåligt samvete. Men det är alltså inte min mening. Jag vill bara prata om det på ett djupare sätt för jag har mått dåligt av att känna krav på att köpa saker. Nu har jag fattat att det på riktigt går att vänja av hjärnan vid att vilja ha mer; att förhålla mig till samhället och må bra samtidigt. Det är jag glad och tacksam för och vill arbeta vidare med. Men också ganska stolt (ja hjälp det tar emot) eftersom jag kommit fram till det typ själv i en värld som gör cirka allt för att motarbeta en.

Nu till det lite mer handfasta i ämnet. Några hacks! Till att börja med har jag benat ut hur jag tänker när jag handlar. Detta är mina riktlinjer för mig själv:

-Veganskt! När jag handlar mat sållas det automatiskt bort ganska mycket  vilket gör det lättare att välja. Jag försöker att bara handla vegetabiliska grejer. Helst ska de vara ekologiska eller rättvisemärkta, det strävar jag efter i första hand. Jag tycker också det känns kul och bra när det går att stötta småskaliga producenter som jag känner till.

-Begagnat! Om det finns att få tag i det jag behöver begagnat så väljer jag det. Bra för miljön plus att pengarna ofta går till välgörenhet (tänker på Emmaus, Myrorna etc). Blocket och Tradera är fantastiskt och det går nästan alltid att få tag i det jag behöver. Begagnade prylar får dessutom ofta större värde för mig; de känns mer utvalda och som att jag ser dem för vad de är. Är gladare för dem helt enkelt! De är också billiga vilket är bra. Här har jag skrivit en hel krönika om det.

-Så lite dåligt som det går! När jag behöver eller vill köpa något nyproducerat tar det ärligt talat emot lite, men om jag gör det försöker jag ändå göra så bra val som det går. För det första ska det vara en grej som fyller en funktion eller något som verkligen är fint som jag längtat efter och kommer gilla för en lång tid. Tänka igenom nödvändigheten i mitt köp är alltså en första grej. Sen försöker jag tänka på vad för företag jag vill stötta; ett som jobbar på hållbart vis, kanske gör handgjorda saker, använder naturmaterial eller jobbar ekologiskt och socialt hållbart. Det brukar kännas i magen om det är bra.

Okej! Så för att handla mindre tänker jag såhär.

-Hålla upp! Alltså på riktigt, att testa att låta bli att gå i affärer. Det du inte ser vet du inte om att det finns. Efter ett litet tag minskar suget. Det är också kul att utmana sin egen gräns ibland.

-Bo på mindre yta! Ett knep kan vara att bo trångt eller långt från affärer. När man bor litet innebär det att man måste värdera varje sak mer eftersom den tar värdefull yta i anspråk. Ju mindre rum desto mer självrannsakan krävs. Att bo två personer i en etta har fått mig att tänka lite. För det går ju så himla bra? Jag vet inte var idén om att vi behöver så mycket plats kommer ifrån. Eller ja det går ju att härleda förstås.

-Inventera och städa! Att städa upp och rensa har varit ett bra sätt för mig att skaffa mig koll på vad jag har och därigenom vad jag verkligen behöver skaffa och inte. Det går ofta att komma långt med det jag har hemma. Jag är för tillfället i en process av att få överblick över min garderob; vill använda det jag har och slita på det istället för att skaffa mer som bara ackumuleras. En bra grej är att stanna vid en tanke; det där som jag ”måste ha” kan jag testa att vara utan. Vet inte hur många vintrar jag letat efter den perfekta vinterjackan men inte hittat den och klarat mig lika bra ändå. Samma sak med bikini på sommaren. Bättre att inte leta så jäkla mycket utan bada mer men i sin gamla istället.

-Lära sig ta om hand! Det är roligt att vara en som kan laga, fixa och vårda sina saker. Jag tror det är bra för att känna mening och relation till sina saker. Att börja sy på sina kläder, odla lite i sin fönsterkarm och laga mat mer från grunden gör att man kan hoppa över steg i produktionen av det man konsumerar. Plus att man blir händig. Alla kan lära sig, bara att börja kolla runt på internet. Där finns det massor av inspiration och människor som gärna vill peppa en till ett hållbart liv.

-Göra annat! Fyll på med grejer i livet som inte inkluderar konsumtion (iallafall inte som primär aktivitet). Börja stoppa in mer av berikande grejer så att tiden att handla krymper. Då blir livet mycket viktigare och konsumerandet mindre relevant. Det gör en också lyckligare ju.

Det var det. Men en sista grej vill jag skriva om som har varit viktig för mig. Tänk inte på det som att du ens avstår! Det är inte krångel eller späk. Att välja noggrant är lätt och självklart när man innerst inne tycker att det känns rätt. Att det är enkelt att köpa saker betyder inte att det är rätt att göra det jämt. Jag mår ju uppenbarligen inte bra av att köpa och trycka undan de negativa känslorna kring det. Det är på så vis ett sätt att uppvärdera mig själv. Jag är värd mer än att lida av stressen att jag borde handla och göra mig själv bättre genom det. Att försöka vara nöjd i samhället idag är lite som aktivism. Ibland ser jag det som ett politiskt statement, det kan också vara skönt. Jag vill gärna leva efter mina åsikter och värderingar; då känner jag mig mer som mig själv. Det kan låta som så självklart men jag tänker att det är något vi behöver prata mer om med varandra och faktiskt våga göra fullt ut. Jag tror inte på att vi ska konsumera oss ur våra tvivel på oss själva, särskilt inte vi tjejer och kvinnor som jämt förväntas förbättra oss på alla möjliga vis. Att handla mindre är nog för mig också ett sätt att inte längre ställa upp på det. Men det har jag inte tänk så djupt i, kanske kommer jag dit.

Det bästa med allt detta är att jag känner mer inre lugn. Jag klarar mig på mindre än jag trott och det är en trygghet; att veta att pengar på riktigt inte är ett så stort villkor. Lugnet och friheten i att slippa välja och köpa har börjat väga mer än tillfredsställelsen i att göra det.

2 Comments

  1. Bra inlägg! Känner igen mig i alla dina tankar. Att konsumera mindre innebär för mig att jag värderar det jag har högre. Jag har funderat på om inte överkonsumtion är ett sätt för människor att fylla ett tomrum av något slag. När man så minskar konsumtionen blir man kanske konfronterad med vad detta tomrum är, och det kan vara jobbigt. Men sen hittar man bättre saker att fylla livet med, vad det än kan tänkas vara, kärlek till sig själv, omtanke om andra, arbete som känns meningsfullt… Bara en tanke. Bra blog ?

  2. Så bra inlägg/inläggsserie! Jag arbetar för fullt på mitt exjobb så blir tyvärr inte så mycket bloggande men i sommar vill jag gärna fortsätta denna diskussion på min blogg och kanske kan vi ge varandra tips och inspiration/pepp : ) Vore så mysigt att ses snart, antingen här i Köpenhamn eller i Malmö! Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *