Vi tar det igen: Kitchari

bild 3

För ett tag sedan skrev jag lite kort om kitchari och gav förslag på ett skissartat recept. Nu kände jag att jag ville återkomma till det eftersom jag tycker att det är en så himla bra maträtt på många sätt. Kitchari är som sagt en slags indisk gryta med huvudsakligen ris, linser, kryddor och grönsaker som får koka ihop till en röra.

Det som jag tycker är så bra med rätten är att den består av grejer jag i princip alltid har hemma. Stommen är ris och linser. Sen brukar jag använda det som finns längst ner i grönsakslådan; kanske en morot eller potatis eller annan grönsak jag vill få slut på. Det går att anpassa efter vad som finns hemma och på så vis är det en perfekt rätt att rensa kylen med. Den är också ganska mjuk och värmande, lämnar cirka noll disk efter sig och är klar på typ en halvtimme.

En annan go grej som jag upptäckte idag var att det går att göra biffar på resterna! Bara forma risröran till lagom stora biffar som du panerar i något (kanske frön eller ströbröd) och steker i olja. Med lite sallad, bröd och sås till blir det en till middag nästan utan ansträngning. Älskar sånt.

Mitt grundrecept på kitchari (till 4 personer ungefär)

1 lök (eller purjolök)

2 vitlökar

Färsk riven ingefära, ett par matskedar eller så mycket som du tycker känns lagom.

Kryddor typ cayennepeppar, gurkmeja, kummin, spiskummin, kardemumma etc. Blanda det du tycker passar. Men gurkmejan gör sitt!

Ett par rotsaker/grönsaker: potatis, sötpotatis, morot, broccoli, blomkål exempelvis.

1,5 dl ris (basmati eller jasmin brukar funka bra)

1,5 dl linser (har testat med röda och gula)

8 dl vatten

Lite buljongtärning eller pulver

salt/peppar

Något grönt typ spenat/ruccola om du vill. Har du en knippa trött persilja passar den också bra här!

Gör såhär: Stek tunnskivad lök, riven vitlök och ingefära. När de börjar mjukna kan du ha i dina kryddor. Låt dem fräsa in en minut eller så så kommer smaken fram. Skär grönsaker eller rotsaker i bitar små bitar eller kuber. Inte för stora för då tar det sådan tid innan de kokat klart. Låt dem fräsa lite med löken i grytan. Häll i linser, ris, buljong och vatten (jag brukar börja med 6 dl och sedan ha i de sista två efter hand det kokar in). Koka upp och låt puttra ca 15-20 min, rör om emellanåt. Maten är klar när linser, ris och grönsaker mjuknat och det hela liksom grötat till sig. Smaka och krydda sedan med salt och peppar. Ibland kan det behövas ett par droppar citron också. När du känner dig nöjd med smaken så vänd i de gröna bladen, så mjuknar de av värmen.

Det brukar alltid vara gott och kul med lite tillbehör som rostade frön och nötter, något syrat (kimchi!), ärtskott, groddar, bröd eller god chutney. Ta det som finns hemma eller som du tycker funkar ihop med de smaker du hade i. Om du kryddade starkt kan det vara gott med cashewnötter eller fraiche som gör det lite mildare eller så. Ja du fattar grejen.

Hoppas det kan bli ett trotjänarrecept för någon annan av er! Lycka till ok!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *