Inspiration: Eva Hesse

82c92636f678ce60f2161fcdef12ee5a 3bee126f31dfc8aeaa428d118a5c091b ca021f60ea1b1fb44bf3359b4ab27fc4

En av mina favoritkonstnärer någonsin är Eva Hesse. Första gången jag såg ett verk av henne (på någon bild någonstans, minns ej) kändes det som att jag skulle bli tokig. Det är något med det hon gjorde som tilltalar liksom hela ens person. Som att det går rakt in i kroppen. Det tycker jag är den bästa konsten för jag tycker inte att konst handlar om att förstå eller inte förstå.

Eva Hesse föddes 1936 i Hamburg men familjen, som var judisk, tvingades på flykt undan nazisterna och därför växte hon upp i USA, New York närmare bestämt. Som ung studerade hon konst på diverse skolor och tog en examen vid Yale, där hon hade bland andra Josef Albers som lärare.

Under första delen av 1960-talet arbetade Eva Hesse mest med teckningar, att klassa som abstrakt expressionism. Hon umgicks mycket med andra konstnärer. Sol LeWitt var en av hennes vänner. Hon hade ett kort äktenskap med skulptören Tom Doyle och de flyttade till Tyskland. Där tillbringade de ett år tillsammans, arbetandes med sin konst i en gammal övergiven textilfabrik. Detta kom att prägla Eva Hesses konstnärliga arbete. Hennes teckningar visar spår av inspiration från de maskiner som omgav henne och hon började skapa skulpturer av de material hon kunde hitta i den gamla fabriken. Hennes skapande tog en tydlig vändning; när hon flyttade tillbaka till New York fortsatte hon att skulptera i material som latex, fiberglas och plast.

År 1969 fick Eva Hesse en hjärntumör och hon opererades ett antal gånger, men dog sorgligt nog året därpå. Bara 34 år gammal. Hon hann ställa ut både i USA och Europa under sina tio år som konstnär och lämnade efter sig en hel massa fantastiska verk.

Jag vet att det finns en superfin dokumentär om hennes som jag sett (jag grät), men kommer inte på namnet nu. Men den går säkert att leta upp! Höll också på att smälla av när jag insåg att hennes 900 sidor långa dagbok finns publicerat, älskar det. Så mycket kul att upptäcka!!

På bilderna: Överst- abstrakt teckning, mitten- skulptur, nederst- E Hesse med några av sina verk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *