Inspiration: Tove Jansson

IMG_0077

Familjen, Tove Jansson 1942.

Ett av mina absoluta favoritprogram på tv när jag var liten var Mumin och någon gång i yngre tonåren vaknade även ett intresse för Tove Jansson som person. Minns att jag såg en fin dokumentärfilm om henne som utspelar sig på den lilla ö där hon bodde en stor del av sitt liv. Ett så drömmigt liv tänkte jag då, en mental bild som hängt i. Filmen gjorde stort intryck på mig. Tove Jansson framträdde som en egensinnig och mångsidig människa. Det är verkligen värt att upptäcka mer av henne, beyond Mumin. När jag fick upp ögonen för hennes måleri blev jag lite lyrisk av de vackra och laddade bilderna. Det är något med  estetiken i kombination med de många lagrena av innehåll i målningarna som gör mig prillig.

I fredags åkte Arvid och jag på utflykt till Köpenhamn, till Kunstforeningen GL Strand och såg utställningen om Tove Jansson som visas där nu. Den handlar liksom om hela hennes gärning, arbete och liv. Inte bara Mumin, utan hela konstnärskapet. Hon identifierade sig mest som bildkonstnär eller målarinna. Och på utställningen går det att se flera av hennes originalmålningar. Typ den på bilden, jag hängde framför den en lång stund. Vi såg också en dokumentär som ingick i utställningen, som fokuserade på hennes liv och person. Jag tycker att hon verkade som en så fin person, lågmäld och liksom lite upprorisk på samma gång. Frihetslängtande och engagerad i sin samtid. Gick sin egen väg på många olika vis i en tid när det förmodligen inte var så lätt.

Jag tilltalas av att hon i sina böcker liksom tar ett grepp om allvaret i tillvaron; inte värjer för det som är svårt eller sorgligt, utan skildrar det på ett ömsint sätt. Också för barn. Men jag tänker att det hon skrev nådde fram till alla åldrar och att det säger mycket om kvaliteten i hennes verk. Att skriva så att det når fram till både gamla och unga är ett hantverk. Det finns i hennes böcker utrymme att relatera både när det kommer till karaktärer och teman. Hon kunde liksom skildra det stora i livet genom de små situationerna. Allt med toner av både nyfikenhet och allvar. Det vilar något intelligent över allt hon lämnat efter sig. Tove forever.

På P1 finns det just nu en dokumentärserie som går på djupet kring olika delar av Toves liv.

Utställningen på GL Strand håller på till i början av september för den som har vägarna dit.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *